Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τον μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
1 κουτάκι μπύρα
αλεύρι για όλες της χρήσεις
αλάτι
Για τη σκορδαλιά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 χούφτα καρύδια
αλάτι – λευκό πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
Εκτέλεση:
Η παραδοσιακή συνταγή για την ημέρα της 25ης Μαρτίου
Για τον μπακαλιάρο
Ρίχνουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε απογυμνώσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και με πολύ καυτό λάδι, για λίγο για 3-4 λεπτά απο κάθε πλευρά. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ.
Για την σκορδαλιά
Στο μούλτι ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο- λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε για πιο έντονη ή πιο αραιή γεύση του σκόρδου.