Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τον μπακαλιάρο
½ κιλό φιλέτα καθαρισμένα μπακαλιάρου, κομμένο σε κομμάτια
αλεύρι
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλιά γλυκού ζάχαρη
ελαιόλαδο
50 ml. λευκό κρασί ή sherry
150 ml νερό
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
Για την γαρνιτούρα με πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
30 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κιλό πατάτες σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Φτιάξτε νόστιμο και χορταστικό ψαράκι για όλες τις ώρες
Για τον μπακαλιάρο
Αφού καθαρίσετε τα φιλέτα μπακαλιάρου σκουπίστε με χαρτί κουζίνας, αλευρώστε τα και τηγανίστε τα (πρώτα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω) και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και αφήνετε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο, προσθέστε την πάπρικα και αμέσως μετά τις τριμμένες ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
Ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνετε την εστία μαγειρεύοντας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
Προσθέστε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο τηγάνι, καλύψτε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκόρδο, τριμμένη φρυγανιά και το μαϊντανό.
Ψήστε 5-10 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.
Για την γαρνιτούρα με πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια.
Σοτάρουμε το βούτυρο με το λάδι και το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε στο σοτάρισμα και τις πατάτες, τις οποίες προσέχουμε να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τις πατάτες να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Λίγο αργότερα προσθέτουμε το πιπέρι, και το μαϊντανό και αφήνουμε για λίγο ακόμα και αφαιρούμε από την εστία.