Υλικά:
1/4 κιλού ξερά κουκιά
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά του γλυκού κόκκους κύμινο
1 πρέζα κύμινο σε σκόνη
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ.
Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ.
Βάζουμε τα κουκιά να μουσκέψουν σε κρύο νερό στη διάρκεια της νύχτας.
Προσέχουμε ώστε το νερό να τα σκεπάζει και να περισσεύει περίπου 6 εκατοστά.
Πριν τα μαγειρέψουμε τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει.
Αφήνουμε να πάρουν βράση και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό.
Βάζουμε νέο κρύο νερό και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τρεις σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο και τους κόκκους κύμινο.
Για να βράσουν τα κουκιά χρειάζονται 1 ½ με 2 ώρες.
Μόλις μαλακώσουν,τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Βγάζουμε το φλούδι από τα κουκιά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ.
Στη συνέχεια,τα μεταφέρουμε σε γαβάθα.
Ψιλοκόβουμε την τέταρτη σκελίδα σκόρδο και την προσθέτουμε στον πολτό των κουκιών.
Βάζουμε επίσης μια πρέζα κύμινο σκόνη, ελαιόλαδο,αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν έχει πικάντικη γεύση.
Σκεπάζουμε το μπαϊσάρ με μια πλαστική μεμβράνη, το διατηρούμε στο ψυγείο μερικές ώρες και σερβίρουμε.