Υλικά:
1 αρνίσιο μπούτι περίπου 1 ½ κιλό
1 κόκκινη πιπεριά στρογγυλή κομμένη στη μέση κατά μήκος
1 κίτρινη πιπεριά στρογγυλή κομμένη στη μέση κατά μήκος
4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
250 ml ξηρό κόκκινο κρασί
50 γραμμάρια πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
50 γραμμάρια ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ξύλο κανέλας
1 δαφνόφυλλο
120 ml ελαιόλαδο
5 κόκκοι μπαχαριού
φλούδα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
λίγο θυμάρι τριμμένο
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Μπουκιές από αρνίσιο μπούτι με τα κύρια υλικά της ελληνικής κουζίνας.
Μπουκιές από αρνίσιο μπούτι με τα κύρια υλικά της ελληνικής κουζίνας.
Πλένουμε το κρέας για να φύγουν τα αίματα και να καθαρίσει, το ξεκοκκαλίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια 5 εκατοστών περίπου, σαν μπουκιές.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό και περιμένουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τις ελιές και τις ζεματάμε για 3 λεπτά.
Τις βγάζουμε απο την κατσαρόλα, τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρους.
Αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο τις πιπεριές και τις βάζουμε να ψηθούν στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά.
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, τις τυλίγουμε με μεμβράνη ώστε να ιδρώσουν και μετά από λίγο αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους.
Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε σε καρέ.
Αλατοπιπερώνουμε το αρνί.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα τα κομμάτια αρνιού και τα σοτάρουμε.
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας, γυρνάμε το αρνί μέσα στο τηγάνι ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας.
Συμπληρώνουμε το δαφνόφυλλο, το ξυλαράκι κανέλας, τη φλούδα πορτοκαλιού, το θυμάρι και τους κόκκους μπαχαριού και αφήνουμε το αρνί να πάρει μια βράση μαζί με αυτά τα υλικά.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα και το ψήνουμε στο φούρνο για 60 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ελιές, σκεπάζουμε τη γάστρα και το βάζουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο ολοκληρώνεται το ψήσιμο, οπόοτε βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και πασπαλίζουμε το αρνί με λίγο μαΐντανό ψιλοκομμένο.
Σερβίρεται ζεστό.