Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τη βάση
¼ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
⅔ φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
3 1/3 φλιτζάνια τυρί ρικότα ή ανθότυρο
3/4 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
3 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 χούφτα βασιλικό χοντροκομμένο
2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το chutney ντομάτας
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κυβάκια
2 ½ πιπεριές καυτερές πράσινες ή κόκκινες χωρίς τους σπόρους κομμένες σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼κ κουταλιά της γλυκού κύμινο
¼ κουταλιά της γλυκού κάρυ
2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Εκτός από γλυκό…. υπάρχει και το αλμυρό cheesecake και είναι ακόμα πιο λαχταριστό!
Για τη βάση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση. Βουτυρώστε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση. Ανακατεύετε την τριμμένη φρυγανιά με τα 2/3 του φλιτζανιού παρμεζάνας , το λιωμένο βούτυρο και τοποθετείτε το μείγμα στη βάση της φόρμας πατικώνοντας το καλά.
Για τη γέμιση
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το ανθότυρο, την παρμεζάνα και τους κρόκους αυγών σε έναν ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το βασιλικό, τη ρίγανη, το σχοινόπρασο, το αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στη συνέχεια καθαρίζετε το κάδο του μίξερ και ρίχνετε τα ασπράδια. Χτυπάτε μαρέγκα μέχρι να αποκτήσει απαλές αιχμές.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, ρίχνετε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα ρικότα και διπλώνετε μέχρι μα ενωθούν τα μείγμα τα μεταξύ τους. Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ψήνετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και αποκτήσει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το chutney ντομάτας
Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ανακάτεψε και βάλε το μπολ στο ψυγείο, τουλάχιστον για μια ώρα, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Τέλος αφαιρέστε το cheesecake από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά. Κόβετε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρετε με chutney ντομάτας.