Υλικά:
200 γρ. τραχανά γλυκό
300 γρ. μανιτάρια
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
45 ml. ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνη
240 ml λευκό κρασί
30 ml κονιάκ
240 ml. γάλα
60 γρ. γραβιέρα τριμμένη
φρέσκο θυμάρι 1/2 κ.γ.
1 ντομάτα τριμμένη
3000 ml νερό
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με τα κατάλληλα υλικά μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς!
Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με τα κατάλληλα υλικά μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς!
Aφαιρούμε τη βάση από τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά. Tα κόβουμε σε μέτριες φέτες ή τα σπάμε με το χέρι.
Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Pίχνουμε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί.
Mόλις εξατμιστεί, βάζουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα.
Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Pίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε