Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τη σοκολατόπιτα
175 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα χοντροκομμένα, συν 3 ακόμα για το γαρνίρισμα
50ml ισχυρή εσπρέσο καφέ
90 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 κουταλιές της σούπας κακάο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
175 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
90 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
Για τη σως καραμέλα
125 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κύβους
175 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (125ml) κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
Εκτέλεση:
Ζουμερή απολαυστική πουτίγκα σοκολάτας γαρνιρισμένη με σως καραμέλας και αποξηραμένα σύκα!
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό χωρητικότητας 1 λίτρου και απλώστε ένα φύλλο λαδόκολλα.
Τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ μαζί με τον καφέ και αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά.
Τοποθετήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα λείο και απαλό μείγμα. Προσθέστε τα καρύδια, τα σύκα και τον υπόλοιπο καφέ, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Στο τέλος προσθέστε 1/2 φλιτζάνι (125 ml) ζεστό νερό και ανακατεύετε.
Χύστε το μείγμα μέσα στο ταψί με τη λαδόκολλα. Καλύψτε την επιφάνεια με άλλη μια λαδόκολλα και τυλίξτε το τριγύρω σφιχτά με ένα αλουμινόχαρτο.
Ψήστε για 50-60 λεπτά στις αντιστάσεις, στους 180 ° C.
Εν τω μεταξύ, για την σάλτσα καραμέλας, τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι γίνει μια ελαφριά σως καραμέλας. Αφαιρέστε από την εστία και κρατήστε σε ζεστό μέρος.
Αφαιρέστε τη πουτίγκα απ’ το φούρνο. Αφήστε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά, ξεφορμάρετε προσεκτικά και σερβίρετε με τη σως καραμέλας και ξερά σύκα κομμένα στη μέση.