Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
600 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο, κομμένα στα τέσσερα
200 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ, προαιρετικά
80ml (1/3 φλιτζάνι) λευκό κρασί
400 γραμμάρια μπορεί τριμμένες ντομάτες
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
8 φέτες ψωμί
8 μέτριες γαρίδες, αποφλοιωμένες
200 γραμμάρια ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, στραγγισμένες
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Λαχταριστό πιάτο της Γαλλικής κουζίνας με κοτόπουλο σωτέ στο λάδι γαρνιρισμένο με φρυγανισμένες μπουκιές ψωμιού και γαρίδες
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο. Μαγειρέψτε το για 3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και απ’ τις δυο πλευρές. Μεταφορά σε ένα πιάτο.
Προσθέστε τα μανιτάρια και το σκόρδο στο τηγάνι. Ανακατέψτε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Προσθέστε την πάστα ντομάτας και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέστε το κονιάκ, το κρασί και σιγοβράστε για 1 λεπτό.
Ανακατέψτε την τριμμένη ντομάτα και τη ρίγανη. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέστε το κοτόπουλο και το αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά, για 15 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί και μέσα.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το γκριλ του φούρνου, ψήστε το το ψωμί και γαρίδες για 3 λεπτά γυρίζοντας τες συχνά.
Ανακατέψτε τις ελιές και το μαϊντανό στο μείγμα κοτόπουλου. Σερβίρετε με το ψωμί και τις γαρίδες.