Υλικά:
Για 4 – 6 άτομα
Για τα μπιφτέκια
750 γραμμάρια κιμά
3-4 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα)
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας Flora soft με βούτυρο (λιωμένο)
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού αρακά (βρασμένο)
2 βρασμένα καρότα (σε κύβους)
50 γραμμάρια λιωμένο Flora soft με βούτυρο
Για τον πουρέ
3 μεγάλες πατάτες
4 κουταλιές σούπας Flora soft με βούτυρο
1½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
αλάτι, πιπέρι
Λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Λαχταριστά και αφράτα μπιφτέκια με βουτυρένια υφή Flora για το μεσημεριανό σας!
Ετοιμάζουμε πρώτα τον πουρέ:
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ να πολτοποιηθούν. Ζεσταίνουμε το Flora σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, το γάλα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα του πουρέ. Κατεβάζουμε τον πουρέ από τη φωτιά προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τα μπιφτέκια: βάζουμε τον κιμά σε μπολ, προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, καλά μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη, το κρεμμύδι, το αυγό, το αλατοπίπερο και το λιωμένο Flora.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε μεγαλούτσικα μπιφτέκια. Πλαταίνουμε λίγο τα μπιφτέκια με τα χέρια και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους. Τα βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με λίγο Flora και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο. Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο και μοιράζουμε στις λακκούβες που έχουμε κάνει, τον αρακά και τα καρότα. Καλύπτουμε με 1-2 κουταλιές από τον πουρέ και περιχύνουμε με λίγο λιωμένο Flora.
Ξαναβάζουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο πουρές.
Σερβίρουμε με βρασμένα ανάμικτα λαχανικά ή σαλάτα εποχής.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 40 – 45 λεπτά
Της Αντωνίας Κατή
(food stylist & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)