Υλικά:
Για 6-8 μερίδες
15 αγκινάρες καθαρισμένες, κομμένες στα 4 και κρατημένες μέσα σε νερό και λεμόνι
4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 καρότα τριμμένα
150 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο
80 γραμμάρια τσίπουρο
100 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
Χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι πιπέρι μαύρο τριμμένο
1 ματσάκι μάραθο (ψιλοκομμένο)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
100 γραμμάρια ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
150 γραμμάρια τυρί Μελίχλωρο Λήμνου (τριμμένο)
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
2 αυγά
Εκτέλεση:
Ελαφριά πίτα με έντονες γεύσεις από την αγκινάρα, το τσίπουρο, λαχταριστό Μεχλιώτικο τυρί και τα μυρωδικά
Ετοιμάστε την γέμιση. Ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα λαδιού μέσα σε μια χαμηλή κατσαρόλα και προσθέστε τα κρεμμύδια, το καρότο και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέστε τις αγκινάρες, τον αρακά, τις ελιές, το ρύζι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήστε με το τσίπουρο και αφήστε το να εξατμιστεί για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέστε 1/2 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη, τον μαϊντανό και αφήστε τα για 6-7 λεπτά να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να χυλώνει το ρύζι.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέστε το χυμό από 2 λεμόνι, τον μάραθο, τα αυγά, το τυρί ανακατέψτε και κρατήστε την γέμιση στην άκρη. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί για πίτες. Στρώστε ένα φύλλο, λαδώστε το και στρώστε άλλο φύλλο από πάνω. Στρώστε κάτω τα μισά φύλλα με την ίδια διαδικασία.
Αδειάστε την γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα. Καλύψτε την γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, κάνοντας την ίδια διαδικασία. Λαδώστε την πίτα από πάνω, χαράξτε την και ψήστε την στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να γίνει τραγανό. Βγάλτε από τον φούρνο την πίτα, αφήστε την να κρυώσει για 20 λεπτά, κόψτε την και σερβίρετε.