Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1200 γραμμάρια μπακαλιάρος παστός κομμένος σε χοντρά κομμάτια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 ντομάτες μεγάλες ώριμες
3 σκελίδες σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
500 γραμμάρια πατάτες κομμένες σε ροδέλες
λίγο μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 φλιτζανάκι καφέ λάδι
2 κουταλιές αλάτι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Μια πολύ ωραία παραλλαγή του παστού μπακαλιάρου
Μια πολύ ωραία παραλλαγή του παστού μπακαλιάρου Βάλτε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό μια ημέρα πριν για να φύγει το αλάτι του. Αλλάξτε το νερό 3-4 φορές σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κόβετε σε ροδέλες τα κρεμμύδια μαζί με τις πατάτες τις ντομάτες και τα σοτάρετε με το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνετε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, το πιπέρι, το αλάτι και λίγο νερό, τα αφήνετε στην φωτιά για 5 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο πυρέξ η ταψί βάζετε τους μπακαλιάρους και περιχύνετε με την ζεστή σάλτσα μαζί με τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό και ψήνετε στους 200 βαθμούς στη δεύτερη σκάλα του φούρνου, με αντιστάσεις για 1 1/2 ώρα.