Υλικά:
Για 8 – 10 άτομα
600 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα
1/3 φλιτζανιού τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού άχνη ζάχαρη
Λίγη βανίλια σε σκόνη
2 – 3 ασπράδια
Ανθόνερο
Εκτέλεση:
Μυρωδάτα και αφράτα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Κυκλάδων
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια απαλή πάστα από αμύγδαλο. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ξαναχτυπάμε. Κατόπιν ρίχνουμε τα 2 ασπράδια και ξαναχτυπάμε. Βρέχουμε τα χέρια μας με το ανθόνερο και ζυμώνουμε το μείγμα. Πλάθουμε στρογγυλές μικρές μπάλες, τις οποίες βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τους ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη (ώστε να γίνουν όπως οι κουραμπιέδες).
Προσοχή: δεν έχουμε αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, αλλά του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί για να μην πάρουν τα αμυγδαλωτά την μυρωδιά του βουτύρου.
Τα «αμυγδαλωτά» είναι ένα από τα γλυκά που σερβίρουν οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι στους γάμους.