Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για την πορτοκαλόπιτα
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας (1 πακέτο)
200 γραμμάρια γιαούρτι
5 αυγά
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
½ ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3-4 μέτρια πορτοκάλια θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα και χυμό
2 βανίλιες σκόνη
Για το σιρόπι
200 ml χυμό πορτοκάλι
400 ml νερό
400 ml ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα µε αφράτη υφή και πλούσια γεύση
Για την πορτοκαλόπιτα
Ετοιμάζουμε τα πορτοκάλια μας. Τρίβουμε τα πορτοκάλια στο τρίφτη στη λεπτή επιφάνεια και τα στύβουμε για να πάρουμε τον χυμό τους.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με σύρμα ή με μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και το μπέϊκιν πάουντερ.
Τέλος προσθέτουμε στην κρέμα και το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ που θα χωράει τα φύλλα και την κρέμα, βάζουμε τα φύλλα αφού τα κόψουμε με το χέρι μας 1-1 σε κομματάκια.
Ρίχνουμε πάνω τους την κρέμα που ετοιμάσαμε και το ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω και κάτω.
Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με το ξυλάκι της κανέλας μέχρι να πάρει χρώμα και άρωμα το νερό. Βγάζουμε την κανέλα.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Μόλις αρχίζει να βράζει το αφήνουμε 5 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι, αφού έχει κρυώσει η πορτοκαλόπιτα μας.