Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τα νιόκι πατάτας
2 μέτριες πατάτες βρασμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκι του γλυκού νερό
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα κρόκοι αυγών
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2 φυλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένο
1 μπάλα μοτσαρέλα 500 γραμμαριών κομμένη σε φέτες
Σάλτσα ντομάτας
Για τη σάλτσα ντομάτας
500 γραμμάρια ντομάτες τριμμένες
1/3 ματσάκι άνηθο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
πολύ λίγο βασιλικό
50 γραμμάρια ελιά τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Μια υπέροχη μεσογειακή συνταγή με νιόκι πατάτας, σάλτσα ντομάτας και λιωμένη μοτσαρελα για το μεσημεριανό σας πιάτο
Για το νιόκι πατάτας
Βράζετε τις πατάτες με το φλούδι, να μαλακώσουν για περίπου 35 λεπτά. Τις βγάζετε από τη φωτιά, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από την πρέσα. Ανακατεύετε με τα αυγά, αλάτι, μοσχοκάρυδο, νερό και προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια λεία ζύμη.
Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη και φτιάχνετε κορδόνια διαμέτρου 1 εκ περίπου. Τα κόβετε σε κομμάτια μήκους 2 – 2,5 εκ, τα οποία περνάτε από τις μύτες ενός πιρουνιού για να κάνετε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ανακατεύουμε τα νιόκι μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και τη μοτσαρέλα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως με φυλλαράκια βασιλικού.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, λιώνουμε και τις ελιές, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τα προσθέτουμε μαζί με το σκόρδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια εστία για 15 λεπτά.