Υλικά:
Για 2-4 άτομα
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο παγωμένο
90 γραμμάρια κράνα
250 ml ξινόγαλο*
2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Αφράτα και μυρωδάτα ψωμάκια για το πρωινό σας με απλά υλικά
Τοποθετήστε όλα τα ξηρά συστατικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να ενωθεί το βούτυρο με το αλεύρι.
Προσθέστε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να σχηματίσουν μια κολλώδη ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε πολύ ελαφρά για περίπου ένα λεπτό. Τότε προσθέστε το κράνα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Μόλις η ζύμη γίνει απαλή τοποθετείτε σε ένα ταψί και πιέστε τη με τα χέρια σας μέχρι να φτάσει τα 2,5 εκ και κόβετε τη ζύμη σε 4 σημεία και μετά σε άλλα 4 μέχρι να κάντε 8 ζυμαράκια. Στη συνέχεια τα πλαθετε σε μπαλάκια και
τα βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι σε απόσταση το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Ψήστε στους 180 ° C με αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά.
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
* Αν δεν έχετε ξινόγαλο τότε ανακατέψτε 125 γραμμάρια γάλα με λιπαρά μαζί με 125 γραμμάρια γιαούρτι. Μ’ αυτό το τρόπο αντικαθιστάτε το ξινόγαλο.