Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1 φύλλο ζύμης κουρού
8 φέτες προσούτο
15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
200 γραμμάρια χαλούμι κομμένο σε μικρούς κύβους
4 σύκα φρέσκα ή ξερά ψιλοκομμένα
800 γραμμάρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας ξίδι λευκό
αλάτι
πιπέρι καυτερό
Εκτέλεση:
Μια τάρτα με υπέροχη γεύση, με το κυπριακό τυρί, το χαλούμι και το εκλεκτής ποιότητας αλλαντικό, το ιταλικό προσούτο…μια τάρτα για πρωινό και όχι μόνο…
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Θα χρησιμοποιήσουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκατοστών.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι την ταρτιέρα.
Στρώνουμε το φύλλο προσεχτικά στη βάση και στα τοιχώματά της.
Τοποθετούμε πάνω στο φύλλο ρύζι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 10-12 λεπτά.
Παράλληλα, φτιάχνουμε τη γέμιση: Bάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τη ζάχαρη, να ζεσταθούν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το ξίδι.
Βγάζουμε την ψημένη ζύμη από το φούρνο και αφαιρούμε το ρύζι.
Στρώνουμε πάνω στη ζύμη τα σύκα, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια, ντοματίνια, το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη στην ταρτιέρα.
Τέλος, προσθέτουμε το χαλούμι.
Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μην είναι καυτή.
Γαρνίρουμε με το προσούτο και σερβίρουμε.