Υλικά:
Για 2 άτομα
1 μεγάλο καλαμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
100 γραμμάρια μυζήθρα
1 σκελίδα σκόρδο
4 φύλλα δυόσμου
50 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα
7 αμπελόφυλλα
2 κουταλιές της σούπας λάδι
νερό
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και καλοκαιρινό πιάτο για το μεσημεριανό σας
Αρχικά,για να φτιάξουμε το πέστο, ρίχνουμε στο μπλέντερ τα φυλλαράκια του δυόσμου, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο,τα αμπελόφυλλα, τη μυζήθρα και λίγο νερόκαι χτυπάμε. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαζεται για να πάρει το μείγμα την υφή του πέστο.
Πλένουμε, καθαρίζουμε το καλαμάρι και το κόβουμε. Ξεκολλάμε το φτερό του, το χωρίζουμε στη μέση και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κρατάμε μόνο τα πλοκάμια ακέραια.
Παίρνουμε μερικά από τα αμπελόφυλλα (τα μεγάλα φύλλα) και τα κόβουμε σε λωρίδες.
Σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε σε ένα τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τρία από τα ολόκληρα αμπελόφυλλα. Προσέχουμε ώστε το τηγάνι να μη κάψει πολύ και μας κάψει τα φύλλα. Τα γυρίζουμε,τα αφήνουμε λίγο και στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.Ρίχνουμε μέσα τα κομμένααμπελλόφυλλα να τηγανιστούν και τα ανακατεύουμε συνέχεια.Τα βγάζουμε και αυτά με μια τρυπητή κουτάλα.
Σε ένα άλλο τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, περιμένουμε να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Προσθέτουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι και βάζουμε τα πλοκάμια στην άκρη του τηγανιού.Ρίχνουμε τα κομμμένα κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, τα γυρίζουμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το πέστο που έχουμε ετοιμάσει.Ανακατεύουμε το πέστο με τα καλαμάρια.
Είναι καλύτερο να σερβιριστεί σε πιάτο ως εξής: Κάτω τα ολόκληρα αμπελόφυλλα, από πάνω τα κομμένα και τηγανισμένα καλαμάρια και πάνω πάνω, στη κορυφή του πιάτου τα πλοκάμια.
Γαρνίρουμε με τα ψιλοκομμένα και τηγανισμένα αμπελόφυλλα.