Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τη σως teriyaki
1 φλιτζάνι τσαγιού ποτό σάκε (γιαπονέζικο ποτό που γίνεται από το ρύζι)
1 φλιτζάνι τσαγιού σόγια σως
1/2 φλιτζάνι τσαγιού mirin (γλυκό γιαπωνέζικο κρασί)
3 κουταλιές σούπας τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σκόνη
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
Για τον σολομό
1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο ή σπορέλαιο
4 φιλέτα φρέσκα σολομού
Ρύζι με μπρόκολο για γαρνιτούρα
Σως teriyaki
Για τη γαρνιτούρα με το ρύζι
1 κούπα ρύζι σπυρωτό
300 γραμμάρια μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Φτιάξτε λαχταριστό σολομό μαριναρισμένο με σως teriyaki και γαρνίρετε με ρύζι
Φτιάξτε λαχταριστό σολομό μαριναρισμένο με σως teriyaki και γαρνίρετε με ρύζιΓια τη σως teriyaki
Βάζετε όλα τα υλικά σε τηγάνι και το τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το απομακρύνετε από τη φωτιά και σερβίρετε ή μαρινάρετε το κρέας ή το ψάρι σας.
Για τον σολομό
Τοποθετήστε την πλευρά με την σάρκα του σολομού στο μπολ με την σως teriyaki και μαρινάρουμε για 30 λεπτά.
Ζεσταίνετε σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε τον σολομό από την πλευρά του δέρματος επάνω στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3 λεπτά. αναποδογυρίζετε και ψήνουμε για 6-8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαγειρεμένος σας αρέσει.
Για τη γαρνιτούρα με το ρύζι
Σε ένα κατσαρολάκι με μια κούπα νερό βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το ζεματάμε για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με τον σολομό.