Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τα μπισκότα
96 γραμμάρια – 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
36 γραμμάρια – 1/4 φλιτζάνι κακάο
3/4 κουταλάκι του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
32 γραμμάρια – 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
55 γραμμάρια – 1/4 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 μεγάλο κρόκο αυγού
115 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
85 γραμμάρια – 1/4 φλιτζανιού dulce de leche έτοιμο
Για το dulce de leche
1 λίτρο γάλα ημιάπαχο,πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά ό,τι προτιμάτε
1 πρέζα μαγειρική σόδα
½ καρπό βανίλιας
270 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Αφράτα γεμιστά μπισκότα για όλη την οικογένεια
Για τα μπισκότα
Χτυπήστε ελαφρά σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και αφήνετε στην άκρη.
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί τις ζάχαρες (καστανή, άχνη ζάχαρη) με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Σε άλλο μπολ χτυπήστε το αυγό, κρόκος, σοκολάτα λιωμένη, βανίλια προσθέστε το μέσα στο μείγμα βουτύρου στο μίξερ ανακατεύοντας σε μέτρια σκάλα. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη. Καλύπτετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο 1 ώρα.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε περίπου πάχους μισού εκ. Κόψτε 36 γύρους με ένα κόφτη 5 εκατοστών, και άλλον ένα κόπτη 2 εκ.
Αφού κόψουμε τη ζύμη σε κυκλάκια βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 7 έως 9 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν. Τέλος γεμίζετε τα μπισκότα με dulce de leche.
Για το dulce de leche
Βάζουμε σε μια μικρή καταρόλα μια κουταλιά ζάχαρη άχνη,ανοίγουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και την αφήνουμε να καραμελώσει.
Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα, ½ καρπό βανίλιας,1 πρέζα μαγειρική σόδα και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και αφήνουμε το γάλα να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις αρχίσει να βράζει,χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Ενώ βράζει ανακατεύουμε μια κουτάλα και προσέχουμε να μην ξεχειλίσει.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά συνολικά και στο χρόνο αυτό ελέγχουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Παίρνουμε μια σταγόνα από το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τη ρίχνουμε σε ένα πιάτο.
Αν είναι σταθερή και όχι νερουλή το γλυκό μας έχει βράσει όσο πρέπει και είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε λίγο ούτως ώστε από καυτό να γίνει χλιαρό και αφαιρούμε τη βανίλια που την είχα βάλει μόνο για να δώσει άρωμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα που φτιάξαμε σε μικρά βάζα,τα συσκευάζουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Το dulce de leche σερβίρεται παγωμένο και διατηρείται στο ψυγείο.
Πηγή : milk-and.blogspot.com.au