Υλικά:
Για 4-6 άτομα
250 γραμμάρια φουντούκια
250 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα
125 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κύβους
250 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε κύβους
125 γραμμάρια αποξηραμένα μήλα κομμένα ψιλοκομμένο
125 γραμμάρια σταφίδες
125 γραμμάρια γλασέ πορτοκάλι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
3/4 φλιτζάνι μέλι
1 1/2 φλιτζάνια άχνη (πολύ) ζάχαρη
85 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Φτιάξτε με απλά υλικά το εορταστικό γλυκό των Χριστουγέννων
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούςΚελσίου στις αντιστάσεις, στη μέση του φούρνου.
Απλώνουμε τα φουντούκια μαζί με αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνετε για 12 λεπτά. Τέλος αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
Μειώνουμε τη θερμότητα του φούρνου στους 160 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα ψιλοκομμένα φουντούκια, αμύγδαλα, τεμαχισμένα αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, μπαχαρικά και αλεύρι, έτσι ώστε οι ξηροί καρποί να καλυφθούν από το αλεύρι. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να φτάσει 116 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε το μείγμα από το μέλι μέσα στο μείγμα με τα φρούτα, το αλεύρι και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά για να συνδυάσετε. Η ζύμη θα είναι πολύ παχιά και κολλώδης.
Σε ένα ταψί διαστάσεων 30 x 24 εκ. απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, στη μέση του φούρνου.
Γυρίζουμε το Panforte για να κρυώσει εντελώς, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, κόβουμε σε τετράγωνα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Αποθηκεύουμε σε τάπερ με αεροστεγή κλείσιμο σε δροσερό, ξηρό μέρος και διατηρείται για εβδομάδες.