Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για το κέικ
150 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
550 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
8 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι (ηλιέλαιο)
125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια βούτυρο
250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
8 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
180ml νερό
Για το γλάσο μόκα
¼ της κούπας φρέσκο βούτυρο
2 κούπες άχνη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
2 κρόκοι αυγών
1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
Εκτέλεση:
Μυρωδάτο και εύκολο κέικ σοκολάτας με επικάλυψη από γλάσο μόκα. Απολαύστε το με το αγαπημένο σας ρόφημα
Για το κέικ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στη συνέχεια βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε την με μια λαδόκολλα (κόψτε πρώτα ένα στρογγυλό χαρτί για τη βάση και μετά ένα παραλληλόγραμμο για τα τοιχώματα, το οποίο θα πρέπει να προεξέχει 2 εκατοστά πάνω από τη φόρμα).
Σε μπαιν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε το βούτυρο, την κουβερτούρα, τον καφέ και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και απομακρύνετε από τη φωτιά.
Κοσκινίστε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, το κακάο και τη σόδα. Ανακατέψτε και τη ζάχαρη και σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το λάδι και την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μείγμα των αυγών και της σοκολάτας στο μείγμα με τα αλεύρια.
Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε το για 1 ώρα και 50 λεπτά στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις στη 2 σκάλα ή 180 στο αερόθερμο για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Προς το τέλος του χρόνου ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα. Θα πρέπει να βγει καθαρό μεν, αλλά να «κολλάει» λίγο.
Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα, μέχρι κρυώσει τελείως, προτού το ξεφορμάρετε. Τέλος αφού κρυώσει απλώνετε το γλάσο και σερβίρετε.
Για το γλάσο μόκα
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη με το κακάο και την προσθέτουμε σταδιακά στο βούτυρο, ενώ χτυπάμε συνεχώς.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και τον καφέ, διαλυμένο στο ζεστό νερό. Δουλεύουμε τα υλικά μέχρι το γλάσο να γίνει αφράτο.