Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

by sidagi.gr
800 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

1 συσκευασία φύλλο κρούστας
1 πλάκα βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα
5 κούπες φρέσκο γάλα
1 φλούδα πορτοκάλι
2 ολόκληρα αυγά  
4 κρόκοι αυγών
3 /4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κουταλιά του γλυκού βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι
4 1/2 κούπες νερό  
2 1/2 κούπες ζάχαρη  
1 ξυλάκι κανέλα
1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:

Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή πως φτιάχνεται το σπιτικό γαλακτομπούρεκο! Αυτό το αφιερώνουμε σε όλες τις νέες μαγείρισσες!

Για την κρέμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (μεσαία θερμοκρασία) ρίχνουμε το γάλα μαζί με μια φλούδα πορτοκάλι. Αφήνουμε να ζεσταίνει. Συγχρόνως σε ένα μπολ ρίχνουμε 2 ολόκληρα αυγά μαζί με 4 κρόκους αυγών και την ζάχαρη ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Στην συνέχεια ρίχνουμε στο ζεστό γάλα μια κούπα ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα πολύ αργά (δεν θέλουμε να μαγειρευτούν).

Ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε την βανίλια με μισή κουταλιά του γλυκού λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.  
Καλύπτουμε την κρέμα και αφήνουμε στην άκρη.

Για την συναρμολόγηση κρέμας – φύλλο κρούστας
Παίρνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και την συσκευασία απ το φύλλο κρούστας, ανοίγουμε τα φύλλα.  

Βάζουμε το πρώτο φύλλο μέχρι την άκρη του πυρέξ το υπόλοιπο πρέπει να προεξέχει, βουτυρώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το δεύτερο φύλο ρίχνοντάς το κανονικά μέσα στο πυρέξ, βουτυρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το προτελευταίο φύλλο κρούστας.  

Αφού έχουμε βουτυρώσει όλα τα φύλλα, βγάζουμε την φλούδα πορτοκαλιού από την κρέμα και την ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ, καλύπτουμε με κάθε φύλλο που προεξέχει βουτυρώνοντας το. Τέλος καλύπτουμε το γαλακτομπούρεκο μας με το τελευταίο φύλλο κρούστας. Βουτυρώνουμε και χαράσσουμε απαλά με ένα μαχαίρι το γλυκό μας σε κομμάτια. Με λίγο βούτυρο ραντίζουμε ανάμεσα στα κομμένα κομμάτια Τέλος με τα δάχτυλά σας ραντίζετε λίγο με νερό πάνω από το γαλακτομπούρεκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.  

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε σε μέτρια εστία μέχρι να πάρει μια βράση. Κλείνετε την εστία και αφήνετε στην άκρη. Προσθέτετε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και ανακατεύουμε. Όταν λιώσει καλά το μέλι αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.

Όταν το γαλακτομπούρεκο μας είναι έτοιμο αφήνουμε 10 λεπτά να κάτσει και ρίχνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι μας και αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι για λίγες ώρες και σερβίρουμε.
 

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

Πηγή : www.greekrecipes.tv

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα