Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για το λάβα κέικ
2 μεγάλα αυγά
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές του γλυκού κακάο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/8 κουταλιά του γλυκού βανίλια εσάνς
Για τη σως φράουλας
3 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες
1/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας νερό
1/8 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Ζουμερό κέικ με ρευστή σοκολάτα και λαχταριστή σως φράουλας για όλες τις ώρες
Για το λάβα κέικ
Χτυπήστε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά και να φουσκώσει λίγο το μείγμα.
Συγχρόνως ενώνετε το βούτυρο με την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τα λιώνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να λιώσουν λίγο και μετά ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια στο μείγμα της σοκολάτας ρίχνουμε ανακατεύοντας το κακάο, το εσάνς βανίλιας, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Βουτυρώστε καλά 4 πυρίμαχα σκεύη για μικρά κέικ και ρίξτε μέσα το μείγμα. Βάζετε τις 4 μικρές φόρμες μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνετε ένα ποτήρι καυτό νερό.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς για μισή ώρα πριν βάλετε μέσα το κέικ. Μετά το πέρας της μισής ώρας βάλτε το κέικ και ψήστε το για 8 λεπτά ακριβώς.
Όταν περάσουν τα 8 λεπτά, με πολύ προσεκτικές κινήσεις για να μην σπάσει το κέικ βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει μην ξεχνάτε μέσα είναι υγρό. Αν θέλετε πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη.
Για τη σως φράουλας
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις φρέσκες φράουλες μαζί με την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το νερό, το ξίδι μπαλσάμικο και ανακατεύουμε σε χαμηλή εστία μέχρι τα σμέουρα να λιώσουν. Όταν λιώσουν αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία και αφαιρούμε από την εστία.
Στην συνέχεια περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι για να ξεχωρίσουμε τη σως από τα φρούτα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει η σως και το λάβα κέικ, σερβίρετε ραντίζοντας της σως πάνω στο κέικ και γαρνίρετε με παγωτό γιαούρτι.