Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τη ζύμη
3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
6-8 μήλα κόκκινα ή πράσινα
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα ή φρέσκα βατόμουρα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Καλοκαιρινή μηλόπιτα με δύο είδη φρούτων για τους απαιτητικούς της γεύσης
Για τη ζύμη
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε το αλάτι.
Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
Μετά προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται.
Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα βατόμουρα μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα μαζί με τα βατόμουρα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και το στρώνουμε καλά στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας.
Ψήνουμε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Στο τέλος πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.