Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τη σάλτσα
1 βούτυρο ράβδο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 λίτρο γάλα, ζεστό
1 1/2 κουταλιά της σούπας. μουστάρδα Dijon
πρέζα μοσχοκάρυδο
αλατοπίπερο
Για τα μακαρόνια με κουνουπίδι
φυτικό λάδι για το σοτάρισμα
μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, κιμά
1 κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες, στραγγισμένο
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο βασιλικό
3 κουταλιές της σούπας. χυμό λεμονιού
1 κιλό ζυμαρικά κοχύλια
1 φλιτζάνι τριμμένο ή τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 1/2 φλιτζάνια τριμμένο μοτσαρέλα
ψίχουλα ψωμιού
Εκτέλεση:
Λαχταριστά μακαρόνια στο φούρνο με μπεσαμέλ και κουνουπίδι
Για τη σάλτσα
Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο, μαγειρεύουμε ένα λεπτό σε μέτρια φωτιά. Το χτυπήστε ελαφρά στο ζεστό γάλα.
Προσθέστε τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε φορά σε λίγο μέχρι να πήξει λίγο. Αφαιρέστε από τη θερμότητα και το κάλυμμα.
Για τα μακαρόνια με κουνουπίδι
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το κουνουπίδι και τα σοτάρετε για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βασιλικό και σιγοβράστε μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει λίγο.
Βράστε και στραγγίστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με τη σάλτσα. Βάλτε μισό σε ένα λαδωμένο πυρέξ.
Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα ζυμαρικών και τέλος στην κορυφή με το υπόλοιπο τυρί.
Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα ψωμιού. Ψήστε καλύπτεται σε 180 βαθμούς για 30 λεπτά, τότε αποκαλύψει και τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.