Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
1 ολόκληρο κοτόπουλο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 κοφτές κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό κοτόπουλο στο φούρνο με γαρνιτούρα από κριθαράκι
Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες. Το πλένουμε πολύ καλά και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο με λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς μαζι με το ζωμό της κατσαρόλας.
Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, ρίχνουμε στο ταψί το κριθαράκι με το ανάλογο ζεστό νερό υπολογίζοντας και το νερό, που υπάρχει στο ταψί 2 1/2 – 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό για κάθε 1 φλιτζάνι του τσαγιού κριθαράκι.
Μόλις απορροφηθεί το νερό και έχει μαλακώσει το κριθαράκι, βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο.
Στη διάρκεια του ψησίματος ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.