Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια, ολόκληρα
1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας
100 γραμμάρια σπανάκι, ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια σέσκουλα, ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
100 γραμμάρια πράσα, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
1 πρέζα ζάχαρη
500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Δοκιμάστε μια νέα παραλλαγή αυτό το παραδοσιακό φαγητό
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό. Την επομένη τους σουρώνουμε, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και τη βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 ώρα. Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε όλα τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά.
Χοντροκόβουμε τα ντοματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, μαζί με τον πελτέ, τα χορταρικά, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους απλώνουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί και τα χορταρικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.