Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
2 κουταλιές ζάχαρη
2/3 κούπας γάλα ζεστό
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και 2 κροκάδια
1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
4 κούπες αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι μαγιά ξερή ή 30 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 1/4 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
1 ματσάκι σπανάκι
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
8 φέτες λιαστή ντομάτα
βασιλικός
ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Τέλεια ψωμάκια σε λίγα λεπτά με απίθανη γεύση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός για 10 λεπτά λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο.
Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο – λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να μην κολάει πολύ στα δάκτυλα.
Μπορείτε αν θέλετε, να ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό φόντζο επί 10 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι κομματάκι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
Σκεπάστε και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.
Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι.
Γι την συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης
Ανοίγουμε τα μπριός στη μέση και ρίχνουμε στην επιφάνειά τους λίγο ελαιόλαδο.
Μέσα σε κάθε μπριός βάζουμε 1 ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη γραβιέρα.
Προσθέτουμε μερικά φύλλα σπανάκι και μερικά κομμάτια λιαστής ντομάτας.
Στο τέλος βάζουμε χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο βασιλικό και κλείνουμε τα μπριός σαν πουγκί.
Τοποθετήστε τα μπριός στις υποδοχές του ταψιού για ατομικά κεκάκια ή αραδιάστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και ψήστε στους 180 βαθμούς, 15-20 λεπτά να ροδίσουν.