Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 χούφτα φύλλα νεροκάρδαμου ψιλοκομμένα
μια τιναξιά ούζο
αλάτι και ταμπάσκο κατά τη γεύση
2 φέτες λευκό ψωμί μόνο η ψίχα
χοντρό μαγειρικό αλάτι
φέτες λεμονιού και κλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμα
12 ολόφρεσκα στρείδια
50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
1 μικρός μίσχος σέλερι κομμένος σε λεπτές φέτες
2 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Τα στρείδια είναι από τις πιο γνωστές αφροδισιακές τροφές… Προτιμήστε τα για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου!
Σε ένα τηγάνι Λιώνουμε το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το νεροκάρδαμο και το ούζο. Βάζουμε αλάτι και ταμπάσκο.
Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για 3 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το μίγμα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ψωμί και τα δουλεύουμε για 30 δευτερόλεπτα για να φτιάξουμε «πράσινα ψίχουλα» (το μείγμα αυτό μπορεί να μπει σε ένα μπολ με κάλυμμα και να παγώσει μέχρι 2 ημέρες πριν).
Με ένα μαχαίρι στρειδιών, ανοίγουμε τα κελύφη και αφαιρούμε τα στρείδια με τους χυμούς τους σε ένα μπολ.
Πετάμε τα επάνω κελύφη και καθαρίζουμε τρίβοντάς καλά και στεγνώνοντας τα κάτω κελύφη.
Στραγγίζουμε τα στρείδια, φυλάγοντας τους χυμούς, και ελέγχουμε για τυχόν κομματάκια από τα κελύφη.
Προθερμαίνουμε το γκρίλ στο ανώτερο.
Σε ένα ταψί απλώνουμε μαγειρικό αλάτι και βάζουμε πάνω του τα κελύφη.
Τοποθετούμε από ένα στρείδι σε κάθε κέλυφος και από πάνω βάζουμε με το κουταλάκι από λίγο από τους χυμούς που φυλάξαμε.
Ρίχνουμε από πάνω κουταλιές από το μείγμα με το ψωμί σκεπάζοντάς τα τελείως.
Τέλος ψήνουμε τα στρείδια στο γκριλ για στους 200 βαθμούς για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι το επάνω στρώμα να κοχλάσει και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Απλώνουμε τα στρείδια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με κλαράκια μαϊντανού και κομμάτια λεμονιού και σερβίρουμε.
Συνοδέψτε το με χοιρινό με λιαστή ντομάτα!