Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) ζωμός βοδινού
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλάκι φύλλα φρέσκου θυμαριού
Τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
50 γραμμάρια βούτυρο
4 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια (800γρ) κομμένα σε λεπτές φέτες
¾ φλιτζανιού (180ml) ξηρό λευκό κρασί
3 φλιτζάνια (750ml) νερό
Εκτέλεση:
Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες!
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και τηγανίζετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας το για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει.
Ταυτόχρονα βράζετε κρασί σε μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό.
Ανακατεύετε μέσα το νερό, ζωμό και δάφνη και το αφήνετε ξανά να κοχλάσει. Το απομακρύνετε από τη φωτιά.
Προσθέτετε αλεύρι στο μείγμα του κρεμμυδιού και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Σιγά-σιγά προσθέτετε το ζεστό μείγμα σούπας, ανακατεύοντας μέχρις ότου το μείγμα αρχίσει να κοχλάσει και να πήζει ελαφρά.
Μειώνετε τη θερμοκρασία, σιγοβράζετε ακάλυπτα ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 20 λεπτά. Βγάζετε το φύλλο δάφνης και προσθέτετε το θυμάρι και ανακατεύετε.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τα κρουτόνς.
Σερβίρετε σε μπολ την σούπα, προσθέτοντας τα κρουτόνς και το τυρί τριμμένο ή φέτα ψωμί με τυρί τριμμένο.