Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για το κοτόπουλο
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βασιλικό
4 φιλέτα κοτόπουλου στήθος
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες προαιρετικά
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 / 2 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
2 ντομάτες, κομμένα σε φέτες
300 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
Για το ρύζι
300 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο
50 γραμμάρια μανιτάρια
Τρεις ντομάτες
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια κρεμμύδι κόκκινο
Φετα τριμμένη όσο θέλετε
Αλάτι
Πιπέρι
Ένα λίτρο νερό
Εκτέλεση:
Εύκολο στο μαγείρεμα και με λίγες θερμίδες για το μεσημεριανό σας
Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα ταψί ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό και 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ομοιόμορφα πάνω στο κάτω μέρος του ταψιού.
Κοσκινίστε ομοιόμορφα με φέτες σκόρδο εξωτερικά από το στήθος κοτόπουλου. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού μαϊντανό, υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού βασιλικό, αλάτι και κόκκινο πιπέρι.
Πασπαλίζουμε πάνω από το κοτόπουλο στην κορυφή με φέτες ντομάτας και φέτα.
Ψήστε με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο 25 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, και συνεχίστε το ψήσιμο άλλα 15 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι.
Για το ρύζι
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ενώ κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια. Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε για δύο λεπτά ακόμα και ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για δύο λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό ανακατεύοντας.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο και τις ντομάτες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα.