713
Υλικά:
Για 6-8 άτομα
8 μεγάλες αγκινάρες
18 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
25ο γραμμάρια αρακάς
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ρίζα σέλερι καθαρισμένη σε κύβους
3 καρότα μέτρια σε κύβους
1 1/2 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Πολίτικη συνταγή με αρακά και αγκινάρες!
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζετε 10 ποτήρια νερό, τον χυμό από 1 λεμόνι, το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τις ντοματούλες, τη ρίζα σέλερι, τον αρακά και τα καρότα. Αφαιρείτε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από τις αγκινάρες και το κοτσάνι τους.
Κόβετε τις κορυφές των φύλλων, αφαιρείτε το χνούδι που βρίσκεται στο εσωτερικό και ρίχνετε αμέσως τις αγκινάρες στο νερό με τα υπόλοιπα λαχανικά. Βγάζετε τις αγκινάρες από το νερό και τις τακτοποιείτε τη μία μετά την άλλη σε φαρδιά κατσαρόλα.
Ρίχνετε μέσα τα υπόλοιπα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό από το 1/2 λεμόνι και 5 ποτήρια από το νερό όπου είχατε βάλει τα λαχανικά στην αρχή.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε σε μέτρια σε μέτρια θερμοκρασία για 45 με 60 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνουν με το λάδι τους.
Τις αφήνετε να κρυώσουν, βάζετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με φετούλες λεμονιού και σερβίρετε.