Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 συσκευασία γάλα εβαπορέ των 340 γραμμαρίων
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζανιού ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 κουταλάκι βανίλια
1/2 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
Σπρέι λαδιού μαγειρικής ή λαδόκολλα
1 θερμόμετρο μαγειρικής
Εκτέλεση:
Μπορείτε αφού κόψετε την καραμέλα σε κυβάκια να ρίξετε από πάνω λιωμένη σοκολάτα και να φτιάξετε σοκολατάκια με γέμιση καραμέλας ή ότι άλλο φανταστείτε
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σιρόπι καλαμποκιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το μείγμα να φτάσει 104 βαθμούς Κελσίου (220 fahrenheit).
Προσθέστε το βούτυρο και τη βανίλια. Συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτάσει καραμέλα 108 βαθμούς Κελσίου (225 fahrenheit). Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέστε το αλάτι και προσεκτικά χύστε το μείγμα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί ψησίματος διαστάσεων 35 x 25 εκ. ή λαδόκολλα στον πάτο.
Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Αφού κρυώσει γυρίζετε το ταψί για να βγάλετε την καραμέλα επάνω σε ένα ξύλο κοπής που καλύπτεται με λαδόκολλα και κόβουμε σε 2 εκ κομμάτια με ένα κοφτερό, ελαφρώς λαδωμένο μαχαίρι. Μετά το κόψιμο πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο από χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Φυλάσσεται σε αεροστεγή δροσερή θερμοκρασία δωματίου (περίπου 16 βαθμούς Κελσίου – 65 βαθμούς fahrenheit) ή στο ψυγείο. Η καραμέλα διατηρείτε μέχρι 3 εβδομάδες στο ψυγείο.