Υλικά:
Για 4-6 άτομα
500 γραμμάρια γίγαντες
2 ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά κέτσαπ
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 καρότο, σε κύβους
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1 κουτί 330 ml μπύρας
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη (ακατέργαστη)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Αν οι γίγαντες μέχρι σήμερα σας ήταν ένα αδιάφορο φαγητό, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη
Σε μια κατσαρόλα βράζετε τους γίγαντες με 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τους στραγγίζετε και του βάζετε σε ταψί, μαζί με τη μπύρα και πασπαλίζετε τη μαύρη ζάχαρη.
Στη συνέχεια σοτάρετε σε 1/2 φλυτζ. λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και το καρότο, να μαραθούν. Ρίχνετε τη ντομάτα, τη κέτσαπ και βράζετε για 10 λεπτά.
Μετά ρίχνετε το σέλινο, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και βράζω άλλα 5 λεπτά.
Αδειάζετε πάνω στους γίγαντες, προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και ψήνω στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, να ροδίσουν και να μείνουν με το λάδι τους.