Υλικά:
2 ματσάκι φρέσκο κολίανδρο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
1 μεγάλο κρεμμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
½ πορτοκάλι(θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλιά κοφτή κανελογαρίφαλλα τριμμμένα
για τα φασόλια:
2 κούπες φασόλια ξερά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά κοφτή κουρκουμά
1 κουταλιά κοφτή κάρι
αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ.
Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ.
Βάζουμε τα φασόλια μέσα σε νερό να μουλιάσουν.
Αφού μείνουν για μια νύχτα μεσα στο νερό,τα βγάζουμε και αφαιρούμε το νερό.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα ζεματάμε,δεν τα βράζουμε.
Χύνουμε το νερό.
Βάζουμε νέο νερό και τα ζεματάμε άλλη μια φορά.
Αδειάζουμε και αυτό το νερό.
Η διαδικασία αυτή, το γεγονός δηλαδή ότι τα ζεματάμε 2 φορές και αλλάζουμε κάθε φορά το νερό γίνεται για να μαλακώσουν τα φασόλια.
Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει προσθέτουμε λίγο αλάτι και βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μαζί με το κρεμμμύδι, τον κουρκουμά και το κάρι.
Διαπιστώνουμε ότι έχουν βράσει τα φασόλια μόλις αρχίσουν να ανοίγουν.
Tα φασόλια χρειάζονται 20-40 λεπτά για να βράσουν.
Όταν είναι τα στραγγίζουμε για να φύγει το νερό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα.
Ενώ βράζουν τα φασόλια,αξιοποιούμε το χρόνο και ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
Μόλις ζεσταθεί,ρίχνουμε μέσα τα πράσα και το κρεμμύδι(τα οποία έχουμε κόψει σε ροδέλες) Καθώς και την κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε.
Όταν πάρουν χρώμα,τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα προσθέτουμε στα φασόλια.
Ανακατεύουμε.
Αμέσως μετά ρίχνουμε στη σαλάτα τον κολίαντρο,τα κανελογαρίφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε ξανά και η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε κανονικά φασόλια είτε γίγαντες.