Υλικά:
Για 4-6 άτομα
25 γραμμάρια μαγιά μπύρας
½ φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
4 φλιτζάνια τσαγιου αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές τησ σούπας κοφτές ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
¾ από φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη.
Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπ αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.
Τρίβουμε μέσα το βούτυρο, τα αυγά, τους κρόκους των αυγών ( αφού τους χτυπήσουμε ) και την έτοιμη μαγιά.
Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία και να αποκτήσει ελαστικότητα.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να μείνει σε χλιαρό μέρος περίπου 2 ώρες.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, την ξαναζυμώνουμε μερικά λεπτά.
Σε αυτό το σημείο η ζύμη είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσουμε.
Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).
Αλείφουμε με κρόκο αυγού την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή/και σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε χαμηλή θέση στο φούρνο με αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 40-45 λεπτά.
Με τη ζύμη αυτή μπορούμε να φτιάξουμε τσουρέκι, μπριός, πιροσκί.
Αν θέλουμε να γίνει πιο γλυκειά προσθέτουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ακόμα ζάχαρη.