Υλικά:
480 γραμμάρια αλεύρι για τη ζύμη
20 γραμμάρια αλεύρι για το πασπάλισμα
420 ml χλιαρό νερό
½ φακελάκι δηλαδή 4 γραμμάρια μαγιά ξηρή
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι
Εκτέλεση:
Συνταγή για να φτιάξετε αφράτο σπιτικό ψωμί!
Συνταγή για να φτιάξετε αφράτο σπιτικό ψωμί!
Για να ψήσουμε το ψωμί θα χρειαστούμε μια φόρμα διαστάσεων 25×10 εκατοστά.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ 480 γραμμάρια αλεύρι, 4 γραμμάρια μαγιά ξηρή και 420 ml χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι και ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
Ανακατεύουμε καλά και για αρκετό χρόνο για 1 λεπτό περίπου μέχρι να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη.
Όταν η ζύμη αποκτήσει την υφή που θέλουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της ή την τοποθετούμε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Αφού συμπληρωθεί αυτός ο χρόνος, περνάμε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για να βάλουμε το ψωμί στο φούρνο.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα τοιχώματα της φόρμας και αδειάζουμε μέσα στη φόρμα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 35 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο και την αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει, το κόβουμε και σερβίρουμε.