Υλικά:
Για 2-4 άτομα
350 γραμμάρια σταφίδες
350 γραμμάρια σταφίδες σουλτανίνα
150 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένο
125 γραμμάρια ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού
100 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα
75 γραμμάρια κεράσια γλασέ κομμένα στη μέση
150ml κρασί πόρτο
100 γραμμάρια σιρόπι από τζίντζερ ή απλό σιρόπι για γλυκά
2 μήλα τριμμένα
2 πορτοκάλια χυμό και το ξύσμα
6 αυγά χτυπημένα
200 γραμμάρια βούτυρο
350 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
250 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
175 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα και γαρύφαλλο)
Εκτέλεση:
Χριστουγεννιάτικη και εντυπωσιακή συνταγή για όλη την παρέα!
Η συνταγή χρειάζεται προετοιμασία μια ημέρα πριν το μαγείρεμα.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε δύο μισού λίτρου σκεύος πουτίγκας (μπολ).
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις σταφίδες, σουλτανίνα, σύκα, φλούδα πορτοκαλιού, βερίκοκα και καλύψτε με ζεστό νερό. Αφήνετε όλη τη νύχτα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο.
Την επόμενη μέρα στραγγίξτε το περίσσιο υγρό από το μπολ. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα αποξηραμένα φρούτα το σιρόπι τζίντζερ, τα μήλα ή κυδώνια τριμμένα, χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα με τα αυγά, το βούτυρο, ζάχαρη, γαλέτα και το αλεύρι. Στη συνέχεια βουτυρώστε και τα δυο κεραμικά σκεύη πουτίγκας και ρίχνετε μέσα το μείγμα και στα δύο σκεύη. Λειαίνετε το μείγμα με μια σπάτουλα.
Κόψτε 2 τετράγωνα φύλλα λαδόκολλα λίγο πιο μεγάλα από τα σκεύη πουτίγκας και βουτυρώστε τα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο.
Στη συνέχεια σκεπάστε πρώτα τις πουτίγκες με τη λαδόκολλα και μετά σφραγίστε με το αλουμινόχαρτο. Για να κλείσει το μείγμα καλά δέστε το με σπάγκο τριγύρω από το σκεύος. Έπειτα για να μπορείτε να αφαιρέστε το σκεύος απ’ την κατσαρόλα θα το δέσετε με σπάγκο σαν «καλαθάκι» για να μπορείτε να το τραβήξετε χωρίς να καείτε.
Στη συνέχεια βάζετε τις πουτίγκες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό μέχρι τη μέση του σκεύους της πουτίγκας. Κλείνετε με το καπάκι την κατσαρόλα και μαγειρεύετε τις πουτίγκες σε χαμηλή εστία για 3½ ώρες.
Στη συνέχεια αφαιρέστε τις πουτίγκες προσεκτικά απ΄το νερό με τη βοήθεια του σπάγκου.
Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να κάνετε υπομονή και αφήσετε τη πουτίγκα να κρυώσει για 3 ½ ώρες πριν ξεφορμάρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 Ημέρα
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες και 30 λεπτά
Tip : Για να σερβίρετε μια πρόταση είναι το φλαμπέ, ραντίστε με λίγο κονιάκ και ανάψτε φλόγα στο γλυκό με αναπτήρα.