Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για το κέικ
200 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
280 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα
5 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χτυπημένα
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού σε λωρίδες
Για το σιρόπι
80 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι
Για το γλάσο σοκολάτας
90 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
150 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
½ κουταλιά της σούπας μέλι
½ κουταλιά της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση:
Ο συνδυασμός σοκολάτας με εσπεριδοειδή ήταν πάτα άπαιχτος! Δοκιμάστε το στο κέικ και απογειώστε τη γεύση!
Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου στο αερόθερμο και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Λαδώστε μια στρογγυλή φόρα 24 εκ. και απλώστε στη βάση της ένα φύλλο λαδόκολλα (κομμένο στη διάμετρο της φόρμας).
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο, 300 γραμμάρια ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε στη μέτρια σκάλα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέστε το μισό μείγμα από τα αμύγδαλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέστε τα αυγά σταδιακά ανακατεύοντας καλά το μείγμα και απ’ τα τοιχώματα του κάδου.
Προσθέστε το υπόλοιπο αμύγδαλο τριμμένο, το αλεύρι, το αλάτι και το ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο.
Απλώστε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ισιώστε το με μια σπάτουλα. Ψήστε για 50-60 λεπτά.
Για το σιρόπι
Όταν το κέικ είναι σχεδόν έτοιμο βράζετε τη ζάχαρη μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια αφαιρέστε το σιρόπι απ΄την εστία.
Έπειτα αφού αφαιρέστε το κέικ απ΄το φούρνο ραντίστε το κέικ με το σιρόπι και ετοιμάστε το γλάσο σοκολάτας για το τελευταίο βήμα της συνταγής.
Για το γλάσο σοκολάτας
Βάλτε το βούτυρο, τη σοκολάτα και το μέλι σε ένα μπολ και τοποθετήστε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτας αποσύρετε από την εστία. Προσθέστε το κονιάκ και ανακατεύετε.
Τέλος αφήνετε για 5 λεπτά το γλάσο να κρυώσει και μετά καλύψτε όλο το κέικ. Γαρνίρετε με ξύσμα πορτοκαλιού.