Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τα ντολμαδάκια
3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1⁄4 κιλού αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
1 ματσάκι άνηθος
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι γλασέ
αλάτι και πιπέρι
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
6 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 κούπα ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και μεσογειακό πιάτο για όλη την οικογένεια
Για τα ντολμαδάκια
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.
Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώστε.
Παίρνετε ένα – ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδη και βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.
Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.
Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύετε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια σταδιακά ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το ζεστό ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει. Μην το αφήσετε να βράση για τι θα κόψει το αυγολέμονο.
Για να πήξει γρηγορότερα θα διαλύστε σε ¼ του φλιτζανιού καυτό νερό 1 κουταλιά του γλυκό κορν φλάουρ, ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι και το ρίχνετε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Στο τέλος σερβίρετε τα ντολμαδάκια ραντίζοντας με το αυγολέμονο.