Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Υλικά για την τούρτα Χανίων
Για τη ζύμη
300 γραμμάρια αλεύρι 55%
300 γραμμάρια αλεύρι 70%
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
350ml νερό και πολύ λίγο επιπλέον, αν χρειαστεί στη διαδικασία
15 γραμμάρια μαγιά διαλυμένη σε 1-2 κουταλιές χλιαρό νερό
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
100ml ρακί
15 γραμμάρια χυμό λεμόνι
Για τη γέμιση
1 μεγάλος κόκορας Νιτσιάκος βραστός αχνισμένος (ακολουθεί συνταγή)
1 ματσάκι μυρώνι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150 γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
150γρ ανθότυρο φρέσκο τριμμένο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Υλικά για το βραστό κόκορα Νιτσιάκο
1 κόκορας Νιτσιάκος για βράσιμο γύρω στα 2 κιλά
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
1 καρότο ολόκληρο (καθαρισμένο)
1 κομμάτι σέλερι
1 μικρή ντομάτα κομμένη στη μέση
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι θυμάρι
10 κόκκους πιπέρι μαύρο
αλάτι
Εκτέλεση:
Συνταγή για τους απαιτητικούς της γεύσης… Αλμυρή τούρτα με γέμιση κόκορα
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε μόνα τους τα ξηρά υλικά (1-4) και στη συνέχεια τα υγρά υλικά επίσης μόνα τους. Τα ζυμώνουμε και τα δύο μαζί στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά.
Τοποθετούμε τη ζύμη (σκεπασμένη) σε ένα ζεστό μέρος για 40 περίπου λεπτά. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναπλάθουμε και τη ζυμώνουμε σε 2 μπάλες, τη σκεπάζουμε και την τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσει.
Για τη γέμιση της τούρτας Χανίων
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για τη γέμιση. Απλώνουμε τις δυο μπάλες ζύμης σε 2 φύλλα.
Τοποθετούμε το 1 φύλλο σε ένα αλευρωμένο στρογγυλό ταψί (ø28-30cm) και το γεμίζουμε με τη γέμιση. Κλείνουμε το ταψί με το 2o φύλλο και κολλάμε καλά στην άκρη. Ανοίγουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού τρύπες στη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 180°c.
Για τον βραστό κόκορα Νιτσιάκο
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τον κόκορα Νιτσιάκος, που έχουμε αλατίσει καλά, σκεπάζουμε με νερό και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε το ξάφρισμα.
Ξαφρίζουμε για περίπου ½ ώρα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για άλλη 1 ½ με 2 ώρες ανάλογα με το πόσο γέρος ήταν ο κόκορας Νιτσιάκος.
Αν θέλουμε βάζουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μπουκέτο από τουλπάνι (bouquet garni).
Όταν ο κόκορας Νιτσιάκος έχει βράσει τον απομακρύνουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του.
Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζουμε. Το ζουμί το κρατάμε στο ψυγείο για άλλη χρήση όπως π.χ. σε σούπα.
Μια συνταγή από τους επαγγελματίες της γεύσης!