Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τον γαλέο
1 ½ κιλό γαλέος
1 φλιτζάνι λάδι
½ λεμόνια
½ κεφάλι σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
λίγη ρίγανη
Για την σκορδαλιά
1 κιλο πατάτες
4-5σκελιδες σκόρδο ανάλογα τα γούστα
1 ποτήρι λαδί
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Από 3 λεμόνια τον χυμό τους
¾ ποτηριού νερό
Εκτέλεση:
Ταιριάζει απίστευτα με σκορδαλιά για την ημέρα του Ευαγγελισμού
Για τον γαλέο
Σε ξύλο κοπής κόβετε το γαλέο σε μερίδες, τον πλένετε και αλατοπιπερώνετε, τον βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και του στύβετε επάνω τον χυμό των λεμονιών.
Προσθέστε σε κατσαρόλα το λάδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, και τον γαλέο με το λεμόνι να βράσουν σε σιγανή φωτιά και να μείνει το ψάρι μόνο με το λάδι του.
Στο τέλος προσθέτετε και μισό κουταλάκι ρίγανη τριμμένη, το αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε με σκορδαλιά ή πατάτες τηγανιτές.
Για την σκορδαλιά
Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ να πολτοποιηθούν, ή τις κόβουμε σε κύβους και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
Μετά βάζουμε τις πατάτες το σκόρδο λιωμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα αν την θέλουμε πιο ξινή ή πιο καυτερή προσθέτουμε λεμονί ή σκόρδο ανάλογα τα γούστα.