Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για το Semifreddo
1 μακρόστενη φόρμα για κέικ 20 εκ.
150 γραμμάρια ζάχαρη (3/4 φλιτζανιού)
100 ml νερού (ελαφρώς λιγότερο από το 1/2 φλιτζάνι)
3 κρόκους αυγών
300 ml κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
1 κουταλιά της σούπας λικέρ της αρεσκείας σας ή brandy
100 γραμμάρια μπισκότα της επιλογής σας
Για την επικάλυψη με καραμέλα και καρύδια
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Δροσερό και εύκολο γλύκισμα με επικάλυψη καραμέλας για όλες τις ώρες
Για το Semifreddo
Απλώστε μια μεμβράνη στη φόρμα για κέικ και αφήστε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνατε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσει σιρόπι για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας.
Ενώ το σιρόπι βράζει, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών μαζί με το λικέρ και τον καφέ μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, το ρίχνετε μέσα τους κρόκους των αυγών σιγά- σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να κρυώσει.
Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια απαλή σαντιγί, Απλώστε το μείγμα κρόκων μέσα στη σαντιγί και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέστε τις φράουλες και τα μπισκότα. Ρίξτε το στη φόρμα, καλύψτε με την μεμβράνη. Βάζετε στη κατάψυξη για 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Για το σερβίρισμα αφήνουμε το γλυκό να ξεπαγώσει 15 λεπτά και σερβίρουμε κομμένο σε φέτες. Ραντίστε με τη σως καραμέλας και τα ψιλοκομμένα καραμελωμένα καρύδια.
Για την επικάλυψη με καραμέλα και καρύδια
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βουτυρά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τα καρύδια σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε την καστανη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι να καραμελώσουν. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τοποθετούμε σε ένα φύλλο σιλικόνης. Στη συνέχεια αφού κρυώσουν τα καρύδια τα ψιλοκόβουμε.