Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τη ζύμη
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη
3 αυγά, χωρισμένα
3/4 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
2 κούπες ινδική καρύδα τριμμένη
1 κουταλιά του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα
1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή 1 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 λεμόνι, χυμός
Για την γαρνιτούρα
μερικά ωμά αμύγδαλα ή ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Μοιάζει τρομερά με το ραβανί αλλά είναι ακόμα πιο ζουμερό
Για τη ζύμη
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν ρίχνετε τους κρόκους των αυγών έναν- έναν και προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι μαζί με το ινδοκάρυδ κρατώντας στην άκρη το 1/4 της κούπας από το σιμιγδάλι.
Στο μπλέντερ θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα. Έπειτα βάζετε το μπέικιν πάουντερ και τα κομματιασμένα αμύγδαλα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνετε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα και στο τέλος ρίχνετε τη βανίλια.
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Αδειάζεται μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μισή ώρα.
Μόλις ψηθεί το γλυκό, σβήνετε το φούρνο. βγάζετε το γλυκό και με ένα μαχαίρι, χαράζετε τα τοιχώματα και κόβετε σε κομμάτια. Ξαναβγάζεται στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό και ετοιμάζετε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Σιροπιάζετε το σάμαλι, διακοσμείτε από πάνω με ένα αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβετε το φούρνο πάλι στους 175 βαθμούς και ξαναψήνεται για 8 λεπτά. Σερβίρετε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.