Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τη ζύμη
10 φύλλα κρούστας εμπορίου
Για τη γέμιση
6 αυγά
120 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
½ κιλό γιαούρτι
1 χούφτα τριμμένο καρύδι
1 χούφτα τριμμένα αμύγδαλα
ελαιόλαδο για το ταψί
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Μοιάζει αρκετά με τον μπακλαβά αλλά είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον στη γεύση
Για τη συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάτε στο κάδο του μίξερ στη μεσαία σκάλα μέχρι να γίνουν ανάλαφρη μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ ρίχνετε τους κρόκους, προσθέτετε τη ζάχαρη, χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ, ενώ σταδιακά προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το γιαούρτι.
Μόλις αναμειχθούν καλά μεταξύ τους, προσθέτετε σιγά- σιγά και τη μαρέγκα που ετοιμάσατε ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
Λαδώνετε ένα ταψί, απλώνετε ένα φύλλο κρούστας και βάζετε κουταλιά- κουταλιά τη γέμιση. Τσαλακώνετε το φύλλο στην άκρη του ταψιού και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί με τα υπόλοιπα 7 φύλλα.
Περιχύνετε από πάνω με την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζετε με το τριμμένο καρύδι, καλύπτετε πάνω από τη ζύμη τα υπόλοιπα 3 φύλλα και τα σπρώχνεται από μέσα και ψήνετε στο φούρνο στη δεύρετη σκάλα στους 180 για 45 λεπτά στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω – κάτω.
Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζετε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν τα υλικά μια βράση να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
Απομακρύνετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει
Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, ζεστό όπως είναι το σιροπιάζετε και πασπαλίζετε με τριμμένα αμύγδαλα.
Η συνταγή αναφέρεται για έτοιμο φύλλο εμπορίου αλλά μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτική ζύμη για φύλλο κρούστας.
Σερβίρετε με γαλλικό καφέ με βερμούτ.