Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τα μπισκότα
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 αβγό
1/2 κούπα μαύρη μπύρα, όπως Γκίνες
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα γάλα
2 1/2 κούπες αλεύρι
1/2 κούπα άγλυκο κακάο
1 κουταλιά του γλυκού καφές εσπρέσο (σκόνη)
Για την λευκή κρέμα
1 κούπα ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
1/3 κούπα σως καραμέλας
Εκτέλεση:
Φτιάξτε μόνοι σας αφράτα μπισκοτάκια με ελαφρώς αλατισμένη και καραμελωμένη λευκή κρέμα
Για τα μπισκότα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τη σόδα με την κρέμα γάλακτος. Όταν ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας, προσθέστε σταδιακά το γάλα. Έπειτα σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, τον καφέ και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι, να διαλυθούν τα οποία γρομπαλάκια έχουν δημιουργηθεί. Χτυπάτε σε ένα μπολ το αβγό, την μπύρα και την βανίλια. Αφήνετε στην άκρη και σε άλλο κάδο του μίξερ χτυπάτε με το φτερό σε μεσαία σκάλα για 3 λεπτά το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, να αφρατέψει. Χύνετε το μείγμα με την μπύρα κι ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε την σκάλα του μίξερ και προσθέτετε στο βασικό σας μείγμα εναλλάξ και λίγο- λίγο το αλεύρι και το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας .
Στρώνετε μια λαδόκολλα ή σιλπάτ στη λαμαρίνα του φούρνου. Μεταφέρετε το μείγμα για το μπισκότο σε σακούλα με ίσιο κορνέ και σχηματίζετε μικρούς δίσκους, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, λειαίνετε την επιφάνεια των μπισκότων, έτσι ώστε να μην κάνουν μυτούλες. Αν προσέξετε ότι κολλάει το κουτάλι, το βρέχεται με λίγο νεράκι. Φροντίστε να σχηματίζει ζυγό αριθμό μπισκότων, μια και θα τα ενώσετε με την κρέμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν κι ετοιμάζετε τη γέμιση.
Για την καραμελένια κρέμα
Στο μίξερ χτυπάτε για 3 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα με το φτερό το βούτυρο με τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνετε την ένταση του μίξερ στη μεσαία σκάλα και προσθέτω σταδιακά την ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέστε το σιρόπι καραμέλας κι ενσωματώνεται.
Για τη συναρμολόγηση
Γεμίστε μια σακούλα με ίσιο κορνέ την κρέμα βουτύρου ή χρησιμοποιήστε κουταλάκι ή ακόμη και ίσιο μαχαίρι. Παίρνετε τη μία δόση από τα μπισκότα και τα γεμίζετε με την κρέμα. Τα κλείνετε με τα άλλα μισά μπισκότα και τα πατάτε ελαφρώς.