Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1 κιλό βύσσινα
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού για το τέλος
Εκτέλεση:
Όταν κρυώσει το γλυκό, το αποθηκεύετε σε στεγνά και αποστειρωμένα βάζα
Πλένουμε τα βύσσινα καλά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με το πίσω μέρος της φουρκέτας, προσέχοντας να μη σπάσουν. Αφαιρούμε τα κουκούτσια πάνω από κάποιο μπολ με 1/2 κούπα νερό, για να μαζέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε το χυμό που θα τρέξει.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα σε στρώματα εναλλάξ με τη ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ για να κατεβάσουν το ζουμί τους και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Την επομένη τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφού καθαρίσουν από τον αφρό, βάζουμε την βανίλια.
Όταν το σιρόπι δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε μερικά λεπτά ακόμη.
Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν εντελώς τα τοποθετούμε σε καθαρά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.