Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τα ατομικά τσουρέκια
2 κουταλιές ζάχαρη
2/3 κούπας γάλα ζεστό
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και 2 κροκάδια
1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
4 κούπες αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι μαγιά ξερή ή 30 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 1/4 κουταλάκι αλάτι
Για το παγωτό καϊμάκι
Ένα κουτί σαντιγί σε σκόνη
Ένα μεγάλο κουτί ζαχαρούχο γάλα
Μία φυτική κρέμα γάλακτος
Μία βανίλια
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
Ρευστή πραλίνα φουντουκιού
Σιρόπι σοκολάτας
Ξηρούς καρπούς προαιρετικά
Εκτέλεση:
Δροσερό και απολαυστικό γλύκισμα με παγωτό και αφράτο τσουρέκι για όλη την οικογένεια
Για τα ατομικά τσουρέκια
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός για 10 λεπτά λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο.
Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο – λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάκτυλα.
Μπορείτε αν θέλετε, να ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό φόντζο επί 10 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι κομματάκι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
Σκεπάστε και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.
Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι.
Τοποθετήστε τα μπριός στις υποδοχές του ταψιού για ατομικά κεκάκια ή αραδιάστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και ψήστε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ο άλλος τρόπος είναι να χωρίσετε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 15 γρ., πλάστε τα σε μπαλάκια και τοποθετήστε τα τρία, τρία στις υποδοχές ταψιού για ατομικά κεκάκια.
Όταν φουσκώσουν αλείψτε τα με κροκάδι και πασπαλίστε τα με σουσάμι ή σπόρους παπαρούνας. Ψήστε τα με τον ίδιο τρόπο.
Για το παγωτό καϊμάκι
Χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγί, το ζαχαρούχο γάλα, τη φυτική κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη μαστίχα Χίου, τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 8-10 ώρες.
Για την συναρμολόγηση
Κόβετε στη μέση τα τσουρέκια, Απλώνετε από 1 κουταλιά του γλυκού ρευστή πραλίνα φουντουκιού σε κάθε τσουρέκι, γεμίζετε από δυο μπάλες παγωτό καϊμάκι και σερβίρετε με σιρόπι σοκολάτας και ξηρούς καρπούς.
* Μπορείτε να εκτελέσετε τη συνταγή με έτοιμο τσουρέκι και παγωτό.