Υλικά:
4 φύλλα φύκι Nori
ρύζι για σούσι μαγειρεμένο
wasabi
πίκλες πιπερόριζας
σάλτσα σόγιας
καπνιστός σολομός ή τόνος στραγγισμένος χωρίς λάδι ή καβουρόψιχα
αβοκάντο ή αγγούρι
Εκτέλεση:
Αρχικά κόβουμε το ψάρι ή την καβουρόψιχα και το αβοκάντο ή το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες.
Αρχικά κόβουμε το ψάρι ή την καβουρόψιχα και το αβοκάντο ή το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες.
Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και λίγο ξίδι για να βρέχουμε τα χέρια μας και ν απλώνουμε με μεγαλύτερη ευκολία το ρύζι επάνω στο φύκι Nori.
Βάζουμε ένα φύλλο nori επάνω στον πάγκο, το φύλλο έχει δύο πλευρές, η μια είναι γυαλιστερή και η άλλη τραχειά και σκληρή.
Απλώνουμε το το ρύζι στη σκληρή πλευρά δημιοργώντας ένα στρώμα πάχους 4-6 χιλιοστών.
Προαιρετικά αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση, βάζουμε λίγο wasabi.
Μόλις τελειώσουμε με τη γέμιση τυλίγουμε το φύκι.
Κρατάμε το ρολό με το αριστερό χέρι και με το δεξί το ραντίζουμε με νερό.
Συμβουλές: Για να μην κολλάει το ρύζι, βρέχουμε το μαχαίρι μας με νερό καθώς κόβουμε τα ρολά σε φέτες.
Για το τύλιγμα των maki sushi είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα bamboo mat το οποίο θα προμηθευτούμε από καταστήματα με είδη ασιατικής κουζίνας όπου θα βρείτε και τα υλικά για τη συνταγή.
Θα χρειαστούμε επίσης ένα πολύ κοφτερό ιαπωνικό μαχαίρι.
Σερβίρουμε το σούσι σε πιατέλα,στη άκρη της βάζουμε μια μικρή ποσότητα wasabi και επίσης πίκλες πιπερόριζας(gari)
Σε ένα ξεχωριστό μπολ μπορούμε να βάλουμε λίγη σάλτσα σόγιας.