Οδηγίες και συμβουλές και σωστό και πετυχημένο κέικ χωρίς απρόβλεπτες εκπλήξεις!
1) Τύποι φούρνων
Εάν έχετε φούρνο ελέγξτε πρώτα τις οδηγίες λειτουργίας του. Μειώνετε πάντα τη θερμοκρασία κατά 10 °C με 20 °C όταν χρησιμοποιείτε το αερόθερμο και έχετε υπόψη σας ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λιγότερος από αυτόν που αναφέρεται στη συνταγή.
Τοποθετήστε πάντα το σκεύος σε τέτοια θέση ώστε η κορυφή της ζύμης να βρίσκεται στο κέντρο του φούρνου. Μπορείτε να ψήνετε ταυτόχρονα διάφορα γλυκά. Δεν πρέπει όμως τα μαγειρικά σκεύη να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ούτε με τα τοιχώματα του φούρνου αλλά ούτε και με την πόρτα του.
Για να σιγουρέψετε το ροδοκοκίνισμα του γλυκού σας, τοποθετήστε το ταψί σε άλλο ράφι του φούρνου περίπου στα μισά του ψησίματος ή λίγο παραπάνω. Ποσοχή! Πάντα προθερμαίνουμε το φούρνο μίση ώρα πριν το ψήσιμο!
2) Προετοιμασία σκεύους και είδος σκεύους
Παίζει ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Πάντα να χρησιμοποιείτε το ακριβές μέγεθος που σας προτείνει η συνταγή. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθίσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό ταψί και χύνεται μέσα στο φούρνο.
Ψεκάστε το σκεύος με ελαφρύ λάδι ή αλείψτε με λιωμένο βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματά του. Κέικ με πολύ ζάχαρη έχουν τη τάση να κολλάνε και γι’ αυτό καλύτερα να καλύψτε τη βάση και τα τοιχώματά του σκεύους με λαδόκολλα.
3) Πως ελέγχετε αν το κέικ έχει ψηθεί
Ο χρόνος ψησίματος του κέικ δίνεται συνήθως κατά προσέγγιση. Όταν προτεινόμενος χρόνος, ελέγξτε το κέικ. Θα πρέπει να είναι ροδοκοκκινισμένο, να έχει ξεκολλήσει λίγο απ΄τα τοιχώματά του σκεύους και η κορυφή του να είναι σφικτή.
Μπήξτε στο κέντρο του κέικ μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι και πιέστε να το φτάστε ως τη βάση. Όταν το βγάλετε με προσοχή το ξυλάκι θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, δεν θα πρέπει να έχει κολλημένο στην επιφάνεια του ωμό μείγμα από το κέικ.
Άψητο
Ψημένο
4) Πως θα βγάλετε το κέικ όταν κρυώσει
Στις συνταγές πάντα προτείνουμε ένα χρόνο παραμονής του κέικ στο ταψί πριν το βγάλουμε από τη φόρμα για να κρυώσει. Συνήθως κυμαίνεται από 15 έως 20 λεπτά.
Κουνήστε ελαφρά το ταψί για να ξεκολλήσουν τα πλαϊνά του γλυκού και αναποδογυρίστε σε μια σχάρα. Γυρίστε το αμέσως από την καλή με τη βοήθεια της άλλης σχάρας.
Συμβουλές
Πάντα έχετε τα υλικά της συνταγής σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το βούτυρο λιωμένο ή πάρα πολύ μαλακό. Αν είναι κρύο θα αλλοιώσει τη υφή και την πυκνότητα του μείγματος.
Όταν μετράτε δοσολογίες υγρών να το ποθετήτε τη μεζούρα σε οριζόντια επιφάνεια.
Όταν μετράτε με κούπες ή κουταλάκια περάστε με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα από την κορυφή τους ώστε το υλικό να στρώνει καλά και η μέτρηση να είναι ακριβής.